fallback

Илияна Йотова: Изкуственият интелект е заплаха за работните места

Според вицепрезидента киберпрестъпността е проблем на целия свят

25.09.2024 | 12:14 Автор: Вяра Димова

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри Global Cyber Security Summit 2024. На форума водещи експерти, представители на институции и бизнес лидери обсъждат най-новите тенденции и стратегии в киберсигурността.

"Киберпрестъпността не може да бъде затворена в географски граници и е проблем на целия свят. Със своите традиции в сферата на високите технологии и с изключително подготвените млади хора, България може да се превърне в ефективен център за борба с киберпрестъпността", каза тя.

В приветствието си вицепрезидентът посочи, че високите технологии са неизменна част от нашето ежедневие – в управлението на държавните институции, на обществените и социални системи, на системите за сигурност.

"Високите технологии, цифровизацията и дигитализацията свързват все по-тясно обществата ни, правят големи промени в живота ни, улесняват човешките дейности, съкращават усилия и време. Медалът има и обратна страна, защото не по-малко сили в света се мобилизират да вредят чрез технологии или да рушат ползата от тях", заяви Йотова.

По думите ѝ инвестицията във високите технологии трябва да върви паралелно с инвестицията в киберсигурност. В приветствието си вицепрезидентът постави и темата за изкуствения интелект.

"Изкуственият интелект е заплаха за работните места, защото може да измести човешките дейности в много области. Същевременно той може да бъде мобилизиран в борбата с киберпрестъпността като естествен помощник", посочи Йотова.

Снимка: Прессекретариат на президента

fallback
Още от Техно
fallback