fallback

Над 4 млн. са работещите роботи във фабрики по света

70% от нововъведените такива са в Азия

24.09.2024 | 20:42 Автор: Беатрис Младжова

Според информация на Международната федерация по роботика, роботите във фабриките по света надхвърлят половин милион за трета поредна година, а към края на 2023 г. общият им брой е 4,3 млн., пише Bloomberg.

Съгласно Световния доклад за роботика 70% от нововъведените роботи са в Азия, 17% - в Европа, 10% - в Северна и Южна Америка, предимно в САЩ.

След бързото възстановяване на автоматизацията след пандемията, миналата година се наблюдава забавяне в някои от страните, които поведоха тази тенденция, показва докладът. Годишните инсталации са спаднали с 5% в Китай в сравнение с 2022 г., макар че страната все пак е инсталирала повече от половината от новите индустриални роботи в света.

В САЩ усилията за пренасочване на производството са довели до увеличаване на инсталациите през последните няколко години, въпреки че броят за 2023 г. е бил малко по-нисък от този за предходната година, както се е случило и в Япония, и в Южна Корея.

В някои страни се отчита и спад на роботите

Германия е единствената от първите пет страни по автоматизация, където инсталациите на роботи са се ускорили миналата година в сравнение с 2022 г. Вторият и петият по големина европейски пазар – Франция и Италия, са отчели спад.

"Войната в Украйна, строгата парична политика и относителната слабост на европейската автомобилна индустрия, в сравнение с китайската, ограничават инвестициите", се казва в доклада.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Техно
fallback