Илън Мъск планира да има град на Марс след 20 години

НАСА определя плановете му като амбициозни

23.09.2024 | 17:17 Редактор:
Първите пилотирани полети до Марс ще стартират след четири години.
Първите пилотирани полети до Марс ще стартират след четири години.

Компанията SpaceX на Илън Мъск иска през следващите две години да осъществи пет безпилотни мисии до Марс със своя космически кораб Starship. Шефът на американската аерокосмическа компания съобщи това в своята платформа X.

Град на Марс след две десетилетия

Безпилотните мисии имат за цел да проверят доколко сигурно и надеждно е кацането на Марс, заяви Мъск по-рано този месец. 

"Ако тези кацания преминат успешно, първите пилотирани полети до Марс ще стартират след четири години", прогнозира той.

Мъск дори отива по-далеч: според него изграждането на град на Марс ще бъде възможно след 20 години.

В началото на септември Илън Мъск бе заявил, че първите полети до Марс ще започнат след две години, "когато се отвори следващият прозорец за трансфер между Земята и Марс". Двете планети трябва да се намират в определено положение една спрямо друга, така че продължителността на полета да е сравнително кратка - около шест месеца.

Графикът за старт на пилотираните полети ще зависи от успеха на мисиите без екипаж и ще може да се осъществи след четири години, ако кацанията са успешни, заяви Мъск и уточни, че при проблеми или трудности пилотираните полети ще бъдат отложени с още две години. Целта на Илън Мъск е да разработи Starship като надежден космически кораб, който да превозва хора и товари до Луната, а по-късно и до Марс.

Какво казва НАСА?

НАСА, която си сътрудничи със SpaceX, определя целите на Мъск като амбициозни. Американската космическа агенция смята, че пилотирана мисия до Марс е реалистична чак през 2040 година, пише DW.

В момента НАСА концентрира усилията си в друга посока - след повече от половин век иска отново да изпрати хора на Луната. Именно Лунната база трябва да послужи по-късно като основа за мисиите до Марс.

Първоначално НАСА планираше пилотиран обиколен полет на Луната през ноември тази година. Но заради проблеми той бе отложен за септември 2025, а пилотираното кацане на Луната - за септември 2026 година.

Снимка: Freepik