САЩ могат да спрат вноса на китайски автомобили чрез забрана на софтуер

Имат опасения за националната сигурност

23.09.2024 | 16:52 Редактор:
Забраните ще попречат на тестването на самоуправляващи се автомобили по пътищата на САЩ.
Забраните ще попречат на тестването на самоуправляващи се автомобили по пътищата на САЩ.

Нова забрана, предложена от Министерството на търговията в САЩ може на практика да забрани почти всички китайски автомобили да навлязат на американския пазар. Тя е свързана със забраната на ключов китайски софтуер и хардуер в т.нар. "свързани" превозни средства по американските пътища поради опасения за националната сигурност, предаде Ройтерс.

Планираната регулация също така ще принуди американските и други големи автомобилни производители през следващите години да премахнат ключов китайски софтуер и хардуер от превозни средства в Съединените щати.

Почти всички по-нови автомобили и камиони се считат за "свързани" с бордов мрежов хардуер, който позволява достъп до интернет, което пък им позволява да споделят данни с устройства както вътре, така и извън превозното средство.

Администрацията на президента Джо Байдън изрази сериозна загриженост относно събирането на данни на шофьори и инфраструктура в САЩ от китайски компании чрез свързани превозни средства, както и относно потенциално чуждестранно манипулиране на превозни средства, свързани с интернет и навигационни системи. Белият дом нареди разследване на потенциалните опасности през февруари, напомня агенцията.

Ескалация на ограниченията на САЩ срещу китайските автомобили

Забраните ще попречат на тестването на самоуправляващи се автомобили по пътищата на САЩ от китайски автомобилни производители и ще обхванат софтуера и хардуера на превозни средства, произведени от други чуждестранни противници на САЩ, включително Русия.

Този ход представлява значителна ескалация на продължаващите ограничения на Съединените щати върху китайски превозни средства, софтуер и компоненти. По-рано този месец администрацията на Байдън въведе рязко повишаване на митата върху китайския внос, включително 100-процентно мито върху електрическите превозни средства, както и нови увеличения на налозите за батериите за електромобили и критични минерали, предаде БНР.

Високопоставен служител на администрацията потвърди, че предложението на практика ще забрани всички съществуващи китайски лекотоварни автомобили и камиони от американския пазар, но добави, че ще позволи на китайските производители на автомобили да търсят "специфични разрешения" за изключения.

Съединените щати разполагат с достатъчно доказателства, че Китай е поставил зловреден софтуер в критична американска инфраструктура, каза на брифинг съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан.

Снимка: БГНЕС