fallback

Автомобилният пазар се изкриви заради електромобилите

Има концептуална криза за бъдещето на индустрията, заяви Калоян Желев

23.09.2024 | 12:51 Автор: Тодор Петров

Има огромен спад на продажбите на електромобили в Германия и Франция, основно дължащ се на отмяната на субсидиите за покупката им. Субсидиите бяха основният движещ фактор за продажбите на електромобили в тези региони, като на практика премахнаха свободата на пазара и свободната конкуренция на различните начини на задвижване.

Това заяви пред Bloomberg TV Bulgaria автомобилният експерт Калоян Желев.

По думите му цялата законодателна рамка на ЕС има тежка насоченост към електрификацията на задвижващите системи, което сериозно влияе на търсенето. Това се вижда много добре в Германия, където краят на субсиидите предизвика срив в продажбите на електромобили.

Според Желев е рано да се говори за криза на потреблението при спад от над 18% в продажбите на нови автомобили в Европа през август, основно при електромобилите.

"Има концептуална криза за бъдещето на индустрията, с погрешен фокус върху електрическата мобилност като основен начин за намаляване на вредните емисии", на мнение е автомобилният експерт.

Европейската асоциация на производителите на автомобили призова за спешно отлагане на новите цели за намаляване на емисиите, които влизат в сила от 1 януари 2025 г. Ще има засилен натиск за още отлагания даже и след това, смята Желев.

Гледайте целия разговор в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС  

fallback
Още от Техно
fallback