fallback

От Telegram отговориха на забраната в Украйна: Съобщенията ни се изтриват завинаги

Не сме предоставяли данни за съобщения на никоя страна, пише в позицията на приложението

21.09.2024 | 17:42 Автор: Елеонора Танева

Telegram излезе с изявление след забраната за използването на чат услугата за правителствени служители в Украйна, военни служители и работници в критични области. Притеснението беше, тъй като се вярва, че Русия може да шпионира както съобщения, така и потребители, заяви украински висш орган по сигурността, цитиран от Ройтерс.

В изявлението на Telegram се казва, че никога не е разкривала нечии данни или съдържанието на някое съобщение.

"Telegram никога не е предоставяла никакви данни за съобщения на никоя страна, включително Русия. Изтритите съобщения се изтриват завинаги и е технически невъзможно да бъдат възстановени", посочва Telegram.

Ограниченията не важат за лични телефони

Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна обяви ограниченията, след като Кирило Буданов, ръководител на украинската разузнавателна агенция ГУР, представи на съвета доказателства за способността на руските специални служби да шпионират платформата, се казва в изявление.

Telegram е активно използвана както в Украйна, така и в Русия, и се превърна в ключов източник на информация след руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

Украинските служители по сигурността многократно са изразявали опасения относно използването на услугата по време на войната. В изявлението на Съвета за сигурност се казва, че Буданов е предоставил доказателства, че руските специални служби имат достъп до съобщения в Telegram, включително изтрити, както и до личните данни на потребителите.

Повече по темата четете в: investor.bg

Снимка: pixabay

fallback
Още от Техно
fallback