fallback

Бургас внедри дрон с изкуствен интелект за оптимизация на публичните услуги

Инициативата е част от стратегията за иновации и интелигентно развитие на града

18.09.2024 | 16:55 Автор: Деси Николова

В края на август в работния процес на местната администрация беше успешно въведено първото устройство с изкуствен интелект - летяща камера - "дрон", което може да изпълнява самостоятелни полети без нуждата от човешка намеса.

Инициативата е част от стратегията за иновации и интелигентно развитие на града в синхрон с тенденциите в публичния сектор. Целта е намаляване на разходите и времето за усвояване на нови технологии и умения от страна на персонала. В резултат се спестява ценно време за други процеси.

Самото устройство представлява квадрикоптер с високопроизводителна камера за запис на видео съдържание, снимки и наблюдение. Начинът на управление е изключително опростен поради наличието на 10 предварително зададени полетни планове.

"Летящата камера" лесно се сдвоява с мобилни устройства и позволява на оператора да задава параметри за качествено и пълноценно изпълнение на поставените задачи. Опитът показва, че използването на устройството се усвоява за няколко минути. Прехвърлянето на информация става също толкова лесно и прави възможно незабавното й ползване според потребностите.

Друга важна особеност е възможността за използване от хора с намалена подвижност, включително със зрителни увреждания. Неслучайно първата поставена задача залагане на мерки и дейности за подобряване на достъпността до спортни, културни и административни обекти на територията на Община Бургас.

В момента активно се работи и по въвеждане на второ устройство, насочено към ускоряването на дигитализация на информацията, налична в хартиен формат. Специален акцент при него е възможно най-високото ниво на сигурност при събиране, съхранение, обработка и предаване на данни, например лични или класифицирани. И тук не по-малко значимо е удобството и лекотата на работа включително хора с увреждания.

Снимка: Freepik

Колко пъти ходихте на почивка това лято?

Не съм почивал/а, защото нямам финансова възможност или съм възпрепятстван по други причини.
Само веднъж. Традиционно имам по една лятна почивка годишно.
Два пъти - по веднъж в България и зад граница.
Повече от два пъти и планирам още почивки в последните подходящи дни.
Ходим на почивка само за уикендите, не сме имали дълга ваканция в друго населено място.
Общо 850 гласа

fallback
Още от Техно
fallback