Google победи в съдебна битка срещу ЕК за $1,5 млрд.

Обвиненията са за възпрепятстване на конкуренцията при онлайн рекламите

18.09.2024 | 16:20 Редактор:
Решението все още може да бъде обжалвано в съда.
Решението все още може да бъде обжалвано в съда.

Компанията Google победи в съдебна битка срещу Европейския съюз за глоба на стойност от 1,5 млрд. долара. Обвиненията са за възпрепятстване на конкуренцията при онлайн рекламите, отчасти компенсирайки съкрушителната загуба от миналата седмица в отделно решение за злоупотреба с монополно положение, съобщи Bloomberg.

Съдиите от Общия съд на ЕС в Люксембург подкрепиха в сряда оспорването от страна на подразделението на Alphabet по глоба от 2019 г., заявявайки, че регулаторите са допуснали грешки в разследването си.

Регулаторите твърдяха, че Google – като доминиращ посредник на онлайн реклами – незаконно е спрял конкуренти като Yahoo и Microsoft да поставят реклами в сайтовете на трети страни. Решението от сряда все още може да бъде обжалвано пред върховния съд на ЕС.

Решението излиза след два съдебни успеха на еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер и опита ѝ да контролира компаниите от Силициевата долина. Миналата седмица тя спечели дела в Съда на ЕС срещу опита на Google да избегне антитръстова санкция от 2,4 млрд. евро за това, че излага на първо място собствените си продукти при търсене в интернет.

В отделно дело Общият съд на ЕС обаче потвърди антитръстова глоба срещу американския производител на чипове Qualcomm, намалявайки я леко до 238,7 млн. евро от първоначалните 242 млн. евро, съобщава Ройтерс.

ЕК наложи глобата през 2019 г., заявявайки, че Qualcomm е продавала чиповете си под пазарните цени между 2009 и 2011 г., притискайки британския производител на телефонен софтуер Icera, който вече е част от Nvidia.

Четете повече в investor.bg.

Колко пъти ходихте на почивка това лято?

Не съм почивал/а, защото нямам финансова възможност или съм възпрепятстван по други причини.
Само веднъж. Традиционно имам по една лятна почивка годишно.
Два пъти - по веднъж в България и зад граница.
Повече от два пъти и планирам още почивки в последните подходящи дни.
Ходим на почивка само за уикендите, не сме имали дълга ваканция в друго населено място.
Общо 800 гласа

Снимка: БГНЕС