Хитри трикове, с които да спестим пари от гориво

Шофьорите от Германия предлагат изпитани методи

18.09.2024 | 23:00 Редактор:
Важно е да избягваме да спираме на бензиностанции, разположени на големи пътни артерии или магистрали.
Важно е да избягваме да спираме на бензиностанции, разположени на големи пътни артерии или магистрали.

Всеки иска да спестява пари, особено от гориво. Но това е трудно, като се има предвид задръстванията в големите градове. В повечето европейски страни можете да използвате т. нар. "германски трик" - цяла система, създадена от германски шофьори и способна да пести до четвърт от парите им. За съжаление, някои компоненти от тази система са неприложими в България, където цените на повечето големи вериги бензиностанции са монолитни и подозрително близки една до друга. Но може да ви свърши чудесна работа при пътуване из Европа или в братска Гърция. 

Какъв обаче е "германският трик"? За да спестят колкото се може повече, германските шофьори използват още две хитринки, които им позволяват да плащат до 40 цента по-малко на литър гориво (бензинът в Германия се продава средно за 1,623 евро).

Важно е да избягваме да спираме на бензиностанции, разположени на големи пътни артерии или магистрали. Германският автомобилен клуб ADAC анализира цените според местоположението.  Вторият трик, който германските шофьори следват, за да спестят от гориво, е винаги да зареждат следобед. ADAC показа, че средно цените тогава падат с няколко цента на литър спрямо сутрешните.

Четете повече в automedia.investor.bg

Снимка: БГНЕС

Колко пъти ходихте на почивка това лято?

Не съм почивал/а, защото нямам финансова възможност или съм възпрепятстван по други причини.
44%
Само веднъж. Традиционно имам по една лятна почивка годишно.
23%
Два пъти - по веднъж в България и зад граница.
11%
Повече от два пъти и планирам още почивки в последните подходящи дни.
19%
Ходим на почивка само за уикендите, не сме имали дълга ваканция в друго населено място.
3%
Общо 1893 гласа


1
0 rate up comment rate down comment 0
Пишман шофьор
преди 1 ден
Интересни съвети, за съжаление неприложими в България, където има картел на цените на горивата...Аз имам друг съвет към шофьорите, който пести до 50% гориво. Да спрат да карат с 90 в населените места само за да набиват спирачки на всеки 100-200 метра на светофарите, както и да спрат да карат с 180 извън населените места. Доказано работи и смъква разхода значително. Сигнализирай за неуместен коментар