fallback

Матео Салвини: Лудост е да забранят бензина и дизела

Идеологията за преминаване към електрически коли е фанатизъм, заяви италианският министър на инфраструктурата и транспорта

15.09.2024 | 09:16 Автор: Тодор Петров

Министърът на инфраструктурата и транспорта на Италия Матео Салвини се обяви отново за преразглеждане на стратегията за спиране на коли с ДВГ през 2035 година. На автомобилното изложение в Торино той се заяде по въпроса къде отиват публичните средства, отпуснати на гиганта Stellantis.

"Идеологията за преминаване към електрически коли е фанатизъм! Лудост е да се забранят бензин и дизел! Убеден съм, че и Германия мисли така. Ще повторя, че преминаването към електричество трябва да бъде избор, а не налагане", настоя Салвини. 

"Днес тези, които притежават кола евро 4 или евро 5, не я пазят защото е готина, а по икономически причини. Аз съм за свободния пазар, но не и да бъдем китайска колония. И бих искал да напомня на всички екологични и още по-екологични днес: по пътя от мината до шосето електрическият автомобил консумира и замърсява повече от най-новото поколение дизел", каза още италианският министър.

Той повтори тезата за задължителни каски и застраховки за тези, които искат да карат скутер.

От Stellantis отговориха на критиките: Каним министър Салвини да посети нашите италиански фабрики, за да може лично да оцени как с инвестициите на Stellantis се ангажираме да постигнем тази преходна фаза, да гарантираме на Италия бъдеще, характеризиращо се с устойчивост, технологии и иновации.

Четете повече в automedia.investor.bg

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Техно
fallback