Илън Мъск: Роботите ще станат двойно повече от хората

Очаква Starship да отиде на Марс без екипаж след две години

14.09.2024 | 08:18 Редактор:
Ръководителят на Tesla говори и за роботите Optimus, върху които компанията му работи.
Ръководителят на Tesla говори и за роботите Optimus, върху които компанията му работи.

По думите на милиардера Илън Мъск в бъдеще почти всеки човек ще има личен робот. Той каза той това в подкаста All In. Според ръководителя на SpaceX и Tesla в обозримо бъдеще броят на роботите ще надхвърли двойно броя на хората.

"Кой не би искал робот- партньор? Всеки би искал робот-партньор", отбеляза Мъск.

Предприемачът също прогнозира положително въздействие от разпространението на роботите върху икономиката. Според Мъск автономните превозни средства и роботи ще могат да увеличат икономическия растеж и производителността за неопределено време. Мъск каза, че в бъдеще човечеството ще се изправи пред съдбовен проблем: "Как да намерим смисъл в свят, в който изкуственият интелект (AI) може да прави всичко, което можем, но по-добре?".

Ръководителят на Tesla говори и за роботите Optimus, върху които компанията му работи. Според него инженерите се опитват да подобрят манипулаторите на машината, които в момента имат 11 степени на свобода. Мъск смята, че човешката ръка има до 25 степени на свобода.

Starship се разработва от SpaceX

По-рано той заяви, че политиката на американския регулатор не позволява на SpaceX да изпраща хора на Марс.

"Човечеството никога няма да кацне на Марс, ако това продължи", оплака се предприемачът.

Той вярва, че космическият кораб Starship ще позволи на хората да изследват други планети и така ще ги спаси от изчезване на Земята, предаде БГНЕС.

"Starship ще направи живота многопланетен и ще го спаси от изчезване на Земята, ако бюрокрацията не се намеси", написа той на своята страница в мрежата Х.

Предприемачът добави, че всяка година държавното регулиране става все по-задушаващо.

"Ако това продължи, всички големи проекти в САЩ ще станат незаконни", убеден е той.

Starship се разработва от SpaceX на Мъск. Предполага се, че космическата система ще бъде универсална и ще може да се използва в различни версии за пилотирани полети в ниска околоземна орбита, изстрелване на спътници и извършване на мисии до Луната, Марс, както и до по-далечни небесни тела. Предвижда се многократният кораб Super Heavy и Starship да направят вертикално кацане на Земята.

Мъск очаква Starship да отиде на Марс без екипаж след две години. Ако кацането на кораби на планетата е успешно, първите пилотирани изстрелвания към Марс може да се осъществят след четири години. Основната цел, преследвана от собственика на SpaceX, е да създаде самодостатъчен град на Марс за 20 години. 

Снимка: БГНЕС