Три мита за бензина

Много шофьори черпят невярна информация за горивата от интернет форуми

14.09.2024 | 06:30 Редактор:
Цветът не определя качеството на бензина.
Цветът не определя качеството на бензина.

С грешна представа за автомобилните горива са много шофьори, като причините за това са различни. Някои са оформили мнението си още преди десетилетия, когато всичко беше различно, а други черпят невярна информация за горивата от интернет форуми. Все пак има и такива, които се вслушват в мнението на експерти, работещи за големи компании. С течението на времето са се оформили различни митове относно бензина, които е добре да бъдат потвърдени или разсеяни.

1. Качеството на бензина зависи ли от октановото число?

Октановото число е само един от показателите за качество на бензина, който определя неговата устойчивост на детонация. Високото октаново число означава, че бензинът е по-устойчив на удари.

Струва си да се изброят и други също толкова важни показатели за качеството на бензина. Например състав, чистота, точка на кипене.

2. Възможно ли е да се провери качеството на бензина по цвят?

Не, цветът на бензина не е надежден индикатор или гаранция за неговото качество. Цветът може да варира в зависимост от редица фактори, включително производствен процес и съхранение (продължителното съхранение също може да доведе до промяна на цвета на бензина).

Четете повече в automedia.investor.bg.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)