OpenAI пуска разсъждаващ изкуствен интелект

"Strawberry" може да изпълнява задачи, подобни на човешките

13.09.2024 | 21:22 Редактор:
Инструментите на OpenAI трябва да могат да решават проблеми от по няколко стъпки.
Инструментите на OpenAI трябва да могат да решават проблеми от по няколко стъпки.

Нов модел на изкуствен интелект, известен под вътрешното име "Strawberry" пуска OpenAI. Той може да изпълнява някои задачи, подобни на човешките.

Новият модел, наречен o1, е разработен така, че да отделя повече време за изчисляване на отговора, преди да отговори на потребителските запитвания, съобщи компанията в блог публикация в четвъртък. С този модел инструментите на OpenAI трябва да могат да решават проблеми от по няколко стъпки, включително сложни задачи свързани с математически изчисления и писане на код.

"Това е ранна версия на модела и тя още не разполага с много от функциите, които правят ChatGPT полезен, като сърфиране в интернет за информация и качване на файлове и изображения. Но за сложните задачи за разсъждение това е значителен напредък и представлява ново ниво на способностите на AI. Предвид това връщаме брояча на 1 и наричаме тази серия OpenAI o1", заявиха от компанията.

Предварителна версия на модела ще бъде достъпна чрез популярния чатбот на OpenAI, ChatGPT, за платените потребители на Plus и Team в четвъртък. По-рано Bloomberg съобщи, че компанията може да пусне новия модел още тази седмица.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: pixabay