Приложенията, а не моделите, ще създадат новите AI гиганти

Развитието им ще определи бъдещето на индустрията и новите успехи

12.09.2024 | 22:02 Редактор:
Изграждането на тези модели е изключително скъпо.
Изграждането на тези модели е изключително скъпо.

Гигантът в рисковия капитал Sequoia Capital смята, че повечето компании в сферата на изкуствения интелект, оценявани на милиарди долари, ще бъдат създадени по-скоро чрез приложения, отколкото чрез модели. Това съобщи партньорът на компанията Пат Грейди по време на конференция в сряда.

По време на събитие на Goldman Sachs Group Inc. в Сан Франциско Грейди заяви, че фирмата е вложила около 150 млн. долара в компании, които създават базови модели, като OpenAI на Сам Олтман, Safe Superintelligence Inc. на Иля Сутскевер и xAI на Илън Мъск. Изграждането на тези модели, които са основата на продуктите, които предлагат много от най-новите компании за изкуствен интелект, е изключително скъпо.

Предвид управляваните от Sequoia над 55 млрд. долара, тя е похарчила сравнително малко за подобни начинания, отбелязва Грейди.

"Имаме десетки пъти повече долари, инвестирани на ниво приложения, въпреки че приходите, генерирани на това ниво, са много по-малки", каза той, като се позова на компаниите за изкуствен интелект, които създават продукти, в които моделите се използват по иновативни начини. 

Но в областта на изкуствения интелект "ни се струва, че на ниво приложения ще се появят най-голям брой компании за милиарди долари". Грейди не спомена каква сума е похарчила Sequoia за други компании в областта изкуствения интелект.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС