fallback

Кои са технологичните лидери в автомобилния сектор?

Традиционните марки трябва да положат доста работа

12.09.2024 | 21:44 Автор: Деси Николова

Tesla, Rivian и китайските производители на електрически автомобили, като Nio и Xpeng, продължават да изпреварват значително традиционните автопроизводители като Jaguar Land Rover и Toyota в стремежа си да се превърнат в технологични компании, според последните данни от Gartner Digital Automaker Index.

Проучването, базирано на анализ на 13 919 различни точки от данни, показва, че традиционните марки трябва да свършат много работа, за да успеят за настигнат своите по-млади, по-технологично напреднали конкуренти.

През 2024 г. Tesla отново оглави индекса въпреки 4% спад в резултата. Както отбеляза анализаторът на Gartner - Педро Пачеко, компанията започва да изпитва трудности в категорията свързаност, тъй като все още не е преминала към 5G или е въвела сателитни връзки. Освен това Tesla загуби точки поради честите смени в ръководството на компанията, което създава несигурност в бъдещата й стратегия.

В същото време производители като Nio, Xpeng и Rivian значително подобриха позициите си. Например Rivian представи нова архитектура на електрониката за своите модели R1T и R1S, което позволи на компанията да стане лидер в технологичните иновации заедно с Tesla и китайските марки.

Четете повече в automedia.investor.bg

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Техно
fallback