За пръв път непрофесионален астронавт излезе в открития Космос (+ВИДЕО)

Това е огромна крачка напред за космическите пътувания

12.09.2024 | 18:51 Редактор:

Историческо постижение. За първи път непрофесионален астронавт излезе в открития Космос. По обяд българско време командирът на мисията "Полярна зора" на SpaceX се отдели от капсулата на ракетата Фалкон и извърши първата по рода си частна разходка.

41-годишният американски милиардер Джаред Айзъкман направи движения, с които влезе в историята. След като отвори люка на капсулата, той показа невероятните кадри на Земята, отвисоко и отдалеч, на стотици мили.

"Вкъщи имаме много работа за вършене, но от това място Земята със сигурност изглежда като перфектен свят", заяви Айзъкман.

Той, заедно с още трима членове на мисията, излетя от Кейп Канаверал във Флорида преди зазоряване във вторник на борда на Фалкон 9. С него са пилотът Скот Потийт, пенсиониран подполковник от военновъздушните сили и служителите на SpaceX Сара Гилис и Анна Менон, старши инженери.

За разходката си на 435 мили над Земята Айзъкман е платил с лични средства. Той e известен като основател на разплащателната система Shift4 Payments, която, според сайта на компанията, обработва плащания за над 260 милиарда долара всяка година. Айзъкман демонстрира увереност в успеха още преди полета. 

"Правим нещо изключително важно. Не съм бил роден, когато хората стъпваха на Луната. Със сигурност бих искал децата ми да видят хора се разхождат по Луната и Марс и да се осмеляват да изследват нашата слънчева системa", каза още Айзъкман.

Експертите определят мисията като огромна крачка напред за космическите пътувания и ясен знак, че частната инициатива е способна да достигне или дори да изпревари изследванията, финансирани с публични средства.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС