Слушалките могат да увредят слуха ни и да доведат го загубата му

1,1 милиарда млади хора по света са изложени на риск

11.09.2024 | 08:52 Редактор:
Шумово-индуцираната загуба на слуха е често срещана при употреба на слушалки.
Шумово-индуцираната загуба на слуха е често срещана при употреба на слушалки.

Слушалките са неразделна част от съвременния начин на живот, използвани както за музика и подкасти, така и за комуникация и работа. Въпреки тяхната практичност и предимства, се засилват тревогите относно влиянието им върху слуха.

Множество изследвания сочат, че продължителната и неправилна употреба на слушалки може да причини увреждане на слуха и други проблеми, свързани със здравето на ушите.

Продължителното излагане на силни звуци, включително тези, произведени от слушалки, е един от основните фактори за увреждане на слуха. Според Световната здравна организация (СЗО) около 1,1 милиарда млади хора по света са изложени на риск от загуба на слуха поради неразумно използване на лични аудиоустройства като слушалки. Шумът над 85 децибела (dB) може да причини увреждане на слуха при продължително излагане, а при нива над 100 dB, увреждането може да настъпи само за 15 минути.

Различните видове слушалки - наушници (over-ear), слушалки, които се поставят на ушната мида (on-ear), и такива, които се вкарват в ушния канал (in-ear) - могат да имат различно въздействие върху слуха. Слушалките, които се вкарват в ушния канал, са по-опасни за слуха, тъй като разстоянието до тъпанчето е по-малко и звукът се доставя директно в ушния канал. Този тип слушалки също така могат да увеличат риска от инфекции на ушите, защото могат да задържат бактерии и да пречат на циркулацията на въздух. 

Едно от най-често срещаните състояния, свързани с употребата на слушалки, е шумово-индуцираната загуба на слуха (ШИЗС). Това се случва, когато космените клетки в кохлеята - част от вътрешното ухо, отговорна за предаването на звукови сигнали към мозъка - се увредят поради продължително излагане на силен звук. Увреждането на тези клетки е необратимо, което означава, че загубата на слух не може да бъде възстановена. Състоянието може да започне с тинитус (звънене в ушите) и да прогресира до частична или пълна загуба на слуха.

Четете повече в puls.bg

Снимка: Freepik