Манганът в батериите променя бъдещето на електромобилите

Подобрява устойчивостта

09.09.2024 | 15:40 Редактор:
Мангановите батерии всъщност не са нови, но напредъкът в развитието им досега беше ограничен.
Мангановите батерии всъщност не са нови, но напредъкът в развитието им досега беше ограничен.

Използването на манган в батериите може да трансформира индустрията за електрически превозни средства. Развитието на електрическата мобилност до голяма степен зависи от напредъка в технологията на батериите.

Досега литиево-йонните батерии, базирани главно на материали като никел и кобалт, доминираха на пазара, като те са от съществено значение за растежа на електрическата мобилност, но производството и използването им представляват значителни предизвикателства.

От една страна, цената на тези материали е висока, а добивът и преработката им водят до екологични и социални проблеми. Освен това с нарастващото търсене на електрически превозни средства, необходимостта от намиране на по-достъпни и екологични решения е от решаващо значение. Тук се намесва манганът, който се намира в изобилие и е по-евтин метал от никела и кобалта. Използването му в батерии може не само да намали производствените разходи, но и да смекчи зависимостта от ограничените ресурси и да подобри устойчивостта на производството на батерии.

Мангановите батерии всъщност не са нови, но напредъкът в развитието им досега беше ограничен. Изследователи обаче работят върху подобряване на LiMnO2 (литиев манганов диоксид) като материал за положителния електрод (катод). Този материал има предимството да бъде по-достъпен и икономичен, но работата му е възпрепятствана от структурни ограничения.

Четете повече в automedia.investor.bg.

Снимка: БГНЕС