fallback

Стартъп използва изкуствен интелект, за да научи компютър да различава миризми

Алекс Уилчко учи олфакторна неврология в Харвардския университет

06.09.2024 | 22:15 Автор: Елеонора Танева

Изкуственият интелект вече е в състояние да имитира зрението и слуха. Една компания обаче иска да използва технологията, за да дигитализира друго от човешките сетиа – обонянието, пише CNBC.

Алекс Уилчко е главен изпълнителен директор и съосновател на Osmo – стартъп, който използва технология с изкуствен интелект (AI), за да помага на компютри да "генерират миризми, както ние генерираме изображения и звуци", гласи уебсайтът на компанията.

Уилчко е бил "обсебен от миризмата".

"Моята страст беше да се опитвам да разбера обонянието. Това е много силно емоционално чувство, но ние знаем толкова малко за него“, споделя Уилчко.

Ето защо той получава бакалавърска степен по неврология от Миганския университет и учи олфакторна неврология в Харвардския университет, където получава докторска степен през 2016 г.

На следващата година той става научен сътрудник в Google Research, където прекарва пет години, ръководейки екип, който използва машинно обучение, за да помогне на компютрите да предсказват как миришат различните молекули въз основа на тяхната структура.

Как AI ще усеща миризми и важно ли е за хората?

Според Уилчко това може да помогне на медицинските специалисти да откриват заболявания.

"Всички знаем, че миризмата съдържа информация, която можем да използваме за откриване на болести“, коментира той. „Но компютрите не могат да говорят на този език и все още не могат да интерпретират такива данни“.

Въпреки че това е дългосрочната цел на компанията, в близко бъдеще той иска Osmo да направи по-безопасни, по-устойчиви молекули за аромати в ежедневни продукти като парфюми, шампоани, репеленти и перилни препарати.

По време на работата си в Google Research екипът на Уилчко използва софтуер за машинно обучение, за да разработи "карта на основните миризми“. За да направи това, неговият екип обучава своя AI модел върху набор от данни от 5000 ароматни молекули в различни категории миризми като флорални, плодови или ментови.

Четете повече в investor.bg

Снимка: pixabay

fallback
Още от Техно
fallback