Контролирани от Русия профили в Х влияят на общественото мнение в Европа

Германското министерство на външните работи идентифицира над 50 000 фалшиви акаунта

06.09.2024 | 12:17 Редактор:
Х е пълен с фалшиви профили.
Х е пълен с фалшиви профили.

"Все по-малко пари за харчене оставя на германците финансирането на режима на Володимир Зеленски"; "Принудени сме да пестим, а през това време нашите пари се използват за подкрепа на корупцията в Украйна"; "За пореден път ние, германците, плащаме за Украйна. Къде са нашите пари?".

Авторите на тези цитати най-вероятно не са загрижени германски граждани, а акаунти в платформата X, контролирани от Русия, пише АРД. Изследователи на дезинформацията от няколко държави, координирани от CeMAS (Център за мониторинг, анализ и стратегия) и Alliance4Europe, идентифицираха общо 1366 публикации през юни, които са разпространени по известния модел на руските мрежи за дезинформация.

Публикациите са най-често на немски и френски език

"Много от тези публикации дискредитират Украйна и помощта, предоставяна от западните държави, като често са примесени с критики към правителството на страната, на чийто език е написана публикацията", казва Леа Фрювирт, старши изследовател на дезинформацията в CeMAS.

Целта е да се постави под въпрос подкрепата за Украйна и да се раздели населението.

Според проучването, между 4 и 28 юни само в X са били разпространени 495 публикации на немски език, които съответстват на появата на руски канали за дезинформация, обяснява АРД. Изследователите са успели да разкрият съдържанието въз основа на модела на постовете и профилите, които ги публикуват - те са били свързани с т.нар. кампания "двойник".

При нея публикациите в социалните мрежи обикновено водят до страници с фалшиви новини, имитиращи утвърдени медии като "Шпигел" или "Зюддойче Цайтунг". Съдържанието в тях има ясни проруски тенденции, особено по отношение на войната в Украйна. Кампанията се провежда от няколко години, пише DW.

В рамките на един месец в началото на годината германското министерство на външните работи идентифицира над 50 000 фалшиви акаунта в X, които са публикували общо над един милион туита на немски език.

"Разкритите профили и публикации имаха няколко общи неща", казва Фрювирт.

Например постовете са били споделяни изключително често, но много рядко са били харесвани - парадоксална статистика. Те обикновено съдържат снимка и линк към сайт, пише още германската обществено-правна медия. Акаунтите имат малко последователи, а някои от тях са създадени съвсем наскоро.

Снимка: pixabay