fallback

Илън Мъск праща хора на Марс до 2026 г.

Доброволците са прекарали много време в симулирани полетни условия

06.09.2024 | 09:45 Автор: Искра Ангелова

Милиардерът Илън Мъск заяви, че вярва, че е възможно да започне да изпраща хора на Марс със SpaceX, като планира това да се случи най-късно до 2026 г., или дори още тази година.

SpaceX си партнира с НАСА по няколко проекта, включително лунна совалка за пътуване между Земята и орбитата на Луната и нейната повърхност, при поредицата от мисии с името Artemis. Програмата "Артемида" на НАСА иска да превози хората на Луната до 2024 г., но плановете на тази мисия се наричат ​​"агресивен график" дори от администраторите в НАСА.

НАСА казва, че кацането на Луната е критична стъпка за следващата фаза на пътуването до Марс, но агенцията не е определила никакъв график за тази фаза. Целта за 2024 г. е наложена отвън от вицепрезидента Майк Пенс (първоначално беше 2028 г.).

Всеки ще бъде подложен на космическа радиация

Междувременно с новата ракета Мъск разчита да стигне до Марс веднага след като през 2024 г. се осъществи кацане на Луната, което ще бъде голям тест. Тази седмица SpaceX ще изстреля SN8, най-новия си прототип на Starship, до целева височина от 15 километра - най-високата, до която някога е летял Starship.

Пътуването до Марс отнема около шест месеца, по планирания график на Мъск, което означава, че всеки човек в кораба ще бъде изложен на космическа радиация почти през цялото това време. Блокирането или дори намаляването на това излъчване, би означавало добавяне на тежест към все още недоказан космически кораб по време на първи пилотиран полет.

Доброволците са прекарали много време в симулирани полетни условия, но реално хора всъщност не са извършвали истинското опасно пътуване. Предвижда се хората да направят шестмесечното пътуване с всички необходими запаси, да се докоснат до Марс, след което веднага да се върнат на Земята.

Четете повече в megavselena.bg

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Техно
fallback