Intel може да бъде премахната от Dow Jones заради спад в акциите

Това ще навреди на пострадалата репутация на компанията

03.09.2024 | 21:55 Редактор:
Nvidia би могла да замести Intel в Dow.
Nvidia би могла да замести Intel в Dow.

Dow Jones Industrial Average може да премахне технологичната компания Intel заради понижение на цената на акциите ѝ. Анализатори и инвеститори твърдят, че Intel вероятно ще бъде премахната, сочейки близо 60-процентния спад на цената на акциите тази година, който превърна гиганта в най-зле представилата се компания в индекса, предаде Ройтерс.

Премахването ще навреди на вече пострадалата репутация на Intel. Компанията не успя да яхне вълната на бума на изкуствения интелект, а загубите на звеното ѝ за производство на чипове за други компании се увеличават. Именно това подразделение компанията изгради с надеждата да се изправи срещу конкурента TSMC.

За да финансира преобръщането на бизнеса си, Intel спря изплащането на дивидент и обяви съкращения, засягащи 15% от работната ѝ сила. Но някои анализатори и бивши членове на борда на директорите ѝ вярват, че ходовете могат да не са достатъчно големи и може да е твърде късно за производителя на чипове.

"Премахването на Intel сякаш се задаваше отдавна. Най-новите резултати могат да са последният тласък, необходим за отстраняването на Intel от Dow", коментира главният пазарен стратег на Carson Group Райън Детрик.

Nvidia би могла да замести Intel в Dow, смята анализаторът проучвания в инвеститора на Intel Gabelli Funds Рюта Макино.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС