Telegram свали порнографско съдържание заради Южна Корея

Полицията е започнала разследване срещу приложението

03.09.2024 | 17:39 Редактор:
Oнлайн престъпността е широко разпространена в Южна Корея.
Oнлайн престъпността е широко разпространена в Южна Корея.

По искане на южнокорейския медиен регулатор от приложението Telegram е свалено порнографско съдържание.

В края на август южнокорейската медия Hankyoreh заяви, че студенти от университета са управлявали дискусионна група в Telegram, в която се е разпространявало "дийп фейк порно" на техни съученички, предаде АФП.

На 2 септември южнокорейската полиция обяви, че е започнала разследване срещу Telegram, която обвини в "насърчаване" на разпространението на такова фалшиво порнографско съдържание, използващо изображения на непълнолетни лица.

Южнокорейската полиция проучва осем автоматизирани програми, генериращи дълбоко фалшифицирана порнография за групи в Telegram, заедно с чат стаи, отговорни за разпространението на такова съдържание, според статия на Yonhap. Разследването може да бъде усложнено от факта, че Telegram не предоставя лесно данни за разследвания, като информация за акаунти, каквито държавните разследващи органи, включително тези в САЩ, понякога изискват, каза авторът на статията Ву Йонг Су.

Онлайн престъпността е широко разпространена в Южна Корея

Deepfake porn са порнографски монтажи, генерирани с помощта на изкуствен интелект, в които лицата на хората са поставени върху снимки или секс видеоклипове.

След искане на регулаторния орган - Корейската комисия за комуникационни стандарти (KCSC), услугата за съобщения Telegram обяви, че е изтрила 25 части от съдържание със сексуално експлоатиращ характер. Тelegram също така се извини за неправилната комуникация по въпроса и предостави специален имейл адрес за бъдеща комуникация с медийния регулатор.

Според активисти онлайн престъпността е широко разпространена в Южна Корея, като те посочват използването на шпионски камери и публикуването на "порно за отмъщение" (частно порнографско съдържание, споделено без съгласие с цел отмъщение), предаде БГНЕС.

Разследването, започнато от полицията в Сеул, идва след като на 28 август във Франция беше арестуван шефът на Telegram Павел Дуров. След четири дни в полицейския арест милиардерът беше освободен, но е обект на строг съдебен надзор, включително забрана да напуска територията на Франция.

Снимка: Pexels