fallback

Балони с хелий ще доставят интернет в цял свят

Bloomberg с репортаж за опитите на водещи технологични компании да "свържат" планетата

30.01.2015 | 11:24 Автор: Виктория Крумова

Каролин Конан, Bloomberg: Възможно е този балон с хелий да бъде решението на голям проблем – днес 4,5 милиарда души нямат достъп до интернет. Google разчита на проекта Loon, за да реши проблема. Този летящ балон, захранван от соларни панели, може да остане във въздуха в продължение на три месеца – почти навсякъде. Google се обърна за помощ към Космическата агенция на Франция – експерт по стратосферни балони от 50 години.

Жан-Ив ле Гал, президент, CNES: Значително по-евтино е от сателити, но е предназначен за зони с по-малко хора, отколкото при сателитите. Те предоставят глобално покритие, на цялата планета, балоните са за местно покритие.

Каролин Конан, Bloomberg: Системата Loon беше успешно тествана в отдалечена ферма в Нова Зеландия. Но Google не са единствените, които се занимават с този проблем. От Facebook искат да построят специални дрони, Илън Мъск и Ричард Брансън  - мини-сателити. А френският стартъп Be-Bound има различна идея.

Алберт Сулман, президент и основател, Be-Bound: Нашето решение е най-доброто, защото вече работи и освен това е изключително евтино – не се изискват абсолютно никакви инвестиции.

Още по темата

Каролин Конан, Bloomberg: Be-Bound са създали приложение за по-доброто използване на 2G мрежите, които вече покриват 85% от планетата. Партнират си с местни оператори, като „Джизи“ в Алжир и има амбиции да се разшири в Азия и Латинска Америка.

Алберт Сулман, президент и основател, Be-Bound: С Be-Bound можете да имате Facebook, имейл, Twitter, търсачки. Можете да получите 80-90% от това, което ползвате, но не и видео.

Каролин Конан, Bloomberg: Свързването на планетата е сериозна задача, която изисква комбинация от решения и нито едно от тях не е идеално. Балонът на Google, например, трябва да бъде свален, след като изгуби въздух. Но ако това решение е възможно, хиляди балони биха могли да обикалят Земята само след няколко години.

 

 

fallback
Още от Техно
fallback