fallback

Лошото дизелово гориво може да ни докара сериозни проблеми

Може да се развали по няколко начина

02.09.2024 | 20:45 Автор: Вяра Димова

Някои предимства имат дизеловите двигатели, като по-голяма издръжливост, горивна ефективност и въртящ момент от бензинов еквивалент. Самото гориво се получава също от суров нефт. Има обаче някои недостатъци, включително факта, че може да възникне замърсяване.

В най-добрия случай лошият дизел просто ще накара автомобила ви да работи малко по-малко ефективно. Често обаче води до корозия във вашата горивна система, супени помпи, дори повредени двигатели и запушени филтри.

Дизелът може да се развали по няколко начина и част от тях са свързани с водата. А попаднала в горивната система, тя не води до добро, било то и с бензин. Водата може да престои известно време в дизела. В крайна сметка ще потъне и ще се утаи като слой на дъното. Особено ако има много вода в резервоара. Това е така, защото тя е по-плътна от дизела. Както при маслото и водата, двете не се смесват. 

Ако част от нея премине през горивната система и влезе в двигателя, това вероятно ще причини големи проблеми. Водата не гори и не се компресира.

Четете повече в automedia.investor.bg.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от Техно
fallback