fallback

Учени добиха вода от лунна почва

Лунната почва съдържа големи количества водород

27.08.2024 | 18:04 Автор: Толя Стоянова

Китайски учени намериха иновативен метод за производство на големи количества вода с помощта на лунна почва. Според South China Morning Post новият метод е тестван върху проби от лунна почва, върнати на Земята от китайската мисия Chang'e 5 през 2020 г. Изследователи от държавната Китайска академия на науките са открили, че лунната почва съдържа големи количества водород, който реагира с други елементи при нагряване до много високи температури, произвеждайки водна пара.

Констатациите от проучването, публикувани в списание The Innovation, предполагат не само, че бъдещите лунни колонисти биха могли потенциално да произвеждат питейна вода от лунната почва, но също така, че биха могли да използват странични продукти от процеса на извличане на вода до изграждането на лунни бази.

Изследователите също са научили повече за лунната почва чрез своите експерименти. Например, някои от богатите на водород минерали, открити в пробите от лунната почва на Chang'e 5, изглежда са се образували след милиарди години излагане на слънчевия вятър. При нагряване тези съединения създават не само водна пара, но и желязо и керамично стъкло.

Един грам лунна почва може да произведе между 51 и 76 милиграма вода. Един тон лунна почва би могъл да произведе около 51-76 kg вода, което се равнява на повече от сто бутилки с вода от 500 ml.

Китай се надява, че бъдещите лунни мисии ще положат основите за изграждането на Международната лунна изследователска станция (ILRS), инициатива, която ръководи съвместно с Русия. Китайската космическа агенция обяви, че до 2035 г. ще е изградила "базова станция" на южния полюс на Луната, а до 2045 г. ще добави космическа станция в орбита около Луната, предаде "Труд".

Съобщението за откритието идва, когато китайски учени вече провеждат експерименти върху лунни проби, донесени през юни от мисията Chang'e-6. Въпреки че изследователите отбелязаха, че ще трябва да се направят повече проучвания, за да се определи осъществимостта на извличането на вода на Луната с този нов метод, откритията са впечатляващи.

Снимка: Pexels

fallback
Още от Техно
fallback