fallback

Трикове за намаляване на екранното време на децата

Оставете електронните устройства в общите помещения

27.08.2024 | 14:35 Автор: Вяра Димова

Днес често пъти времето, което ние, възрастните, прекарваме пред електронните устройства е прекалено. Така съвсем обяснима е и "пандемията" от зависимост към устройствата на децата. Как да намалите екранното им време? Ето няколко начина:

Не давайте на децата си собствен таблет или смартфон

"Взаимодействайте с децата си. Направете това, вместо да им давате електронно устройство", казва Стивън Гортмейкър, лекар, професор по практика по здравна социология в Харвард.

Нека компютрите и телевизорите да останат в общите пространства на вашия дом

Когато децата ви използват екрани в кухнята или хола, е по-лесно да следите предаванията, които гледат, игрите, които играят и уебсайтовете, които посещават.

Помогнете на децата си да намерят други начини да се забавляват

Ако едно дете няма какво да прави, освен да се взира в екрана, тогава не трябва да се изненадваме, когато то или тя прави това. Уверете се, че наоколо има други артикули, книги, фризбита и велосипеди готови, когато децата ви твърдят, че няма какво друго да правят.

Накарайте технологиите да работят за вас

Използвайте програми и приложения, които можете да настроите да изключват компютри, таблети и смартфони след определен период от време.

Коригирайте ограниченията на времето на екрана, когато детето ви порасне

За учениците от средното училище и тийнейджърите родителите може да искат да ги включат повече в процеса на вземане на решения. Можете да говорите с тях за това колко време пред екрана трябва да има цялото семейство. След като сте се спрели на план, придържайте се към него.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay

fallback
Още от Техно
fallback