fallback

Откриха протеин, който може да помогне с ваксината срещу рак

Той може да предотврати фатално увреждане на ДНК

27.08.2024 | 09:30 Автор: Беатрис Младжова

Протеин може да се окаже точната формула за ваксина срещу рак. Канадски учени са открили такъв, който може да предотврати фатално увреждане на ДНК. Експертите смятат, че откритието проправя пътя за създаването на нова ефективна ваксина срещу рак.

Протеин C (DdrC) е открит в издръжливата малка бактерия, наречена Deinococcus radiodurans. DdrC изглежда е много ефективен в откриване на ДНК увреждането, стопиране на процеса и активиране на клетката да започне възстановяване. 

Изследователи от Западния университет в Канада са го внедрили в стара Е. coli и били изключително изненадани от резултата: бактерията станала повече от 40 пъти по-устойчива на ултравиолетова радиация, казва биохимикът Робърт Жабла.

Биохимиците обясняват, че неконтролираното увреждане на ДНК провокира редица опасни заболявания. Когато ДНК в клетките на кожата се увреди от ултравиолетово лъчение, рискът от рак на кожата се увеличава.

Но ако лекарите разполагат с инструмент, който може да предотврати унищожаването на клетките или да ги възстанови след увреждане, ще може да бъде създадена работеща ваксина, пише Science Alert.

Четете повече в megavselena.bg.

Снимка: Pexels

fallback
Още от Техно
fallback