fallback

Глобиха Uber с рекордните €290 млн. за изтичане на данни

Компанията е събирала информация за шофьорите си от Европа

26.08.2024 | 15:39 Автор: Беатрис Младжова

Компанията Uber Technologies Inc. получи рекордна глоба на стойност 290 млн. евро от нидерландските власти заради неспазването на европейските стандарти за защита при изпращане на данни за шофьорите си в САЩ, съобщава Bloomberg.

Нидерландската служба за защита на личните данни посочва, че Uber е събирала информация за шофьорите си от Европа – като лиценз за таксиметрова дейност, локация, а в някои случаи и медицинска и съдебна история, съхранявайки я на сървъри в САЩ.

Глобата е най-голямата, издавана от нидерландския регулатор срещу която и да е било компания, каза говорител в съобщение по имейл. Това е и най-голямата глоба, получавана от Uber някога.

Услугата за споделено пътуване е изпращала данните до американската си централа в рамките на две години, без да използва инструменти за пренос на данни, които целят защита на личната информация. Това означава, че данните са били "недостатъчно защитени", заявиха от регулатора в понеделник. Uber е прекратила практиката миналата година.

Глобата е "напълно неоправдана", коментира говорителят на Uber Каспър Никсън. Процесът по пренос на данни на компанията е в съответствие с европейските закони и решението на нидерландските власти ще бъде обжалвано.

Четете повече в investor.bg

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Техно
fallback