Глобиха Uber с рекордните €290 млн. за изтичане на данни

Компанията е събирала информация за шофьорите си от Европа

26.08.2024 | 15:39 Редактор: Беатрис Младжова
Данните са съхранявани на сървъри в САЩ.
Данните са съхранявани на сървъри в САЩ.

Компанията Uber Technologies Inc. получи рекордна глоба на стойност 290 млн. евро от нидерландските власти заради неспазването на европейските стандарти за защита при изпращане на данни за шофьорите си в САЩ, съобщава Bloomberg.

Нидерландската служба за защита на личните данни посочва, че Uber е събирала информация за шофьорите си от Европа – като лиценз за таксиметрова дейност, локация, а в някои случаи и медицинска и съдебна история, съхранявайки я на сървъри в САЩ.

Глобата е най-голямата, издавана от нидерландския регулатор срещу която и да е било компания, каза говорител в съобщение по имейл. Това е и най-голямата глоба, получавана от Uber някога.

Услугата за споделено пътуване е изпращала данните до американската си централа в рамките на две години, без да използва инструменти за пренос на данни, които целят защита на личната информация. Това означава, че данните са били "недостатъчно защитени", заявиха от регулатора в понеделник. Uber е прекратила практиката миналата година.

Глобата е "напълно неоправдана", коментира говорителят на Uber Каспър Никсън. Процесът по пренос на данни на компанията е в съответствие с европейските закони и решението на нидерландските власти ще бъде обжалвано.

Четете повече в investor.bg

Снимка: БГНЕС