fallback

Украйна разработи нов далекобоен дрон за удари по авиобази

"Паляница" има и по-добро съотношение между теглото и тягата

26.08.2024 | 09:17 Автор: Толя Стоянова

Украйна разполага с нов далекобоен дрон. Той е специализиран за удари по авиобази. Наречен е "Паляница". Експертите от Defense Express анализират неговите силни и слаби страни на базата на все още оскъдните данни за него.

На първо място новото оръжие придоби публичност като "дрон-ракета", което е неправилно, смятат военните анализатори. Според тях е по-точно "Паляница" да бъде наречен "реактивен дрон", защото е с реактивен самолетен двигател и оттам следва основното му предимство, спрямо останалите дронове, които използват и Украйна, и Русия - скоростта.

"Паляница" има и по-добро съотношение между теглото и тягата

Обикновено дроновете се движат със скорост 100-200 км/ч, което дава достатъчно време, след като бъдат засечени, самолетите спокойно да бъдат преместени на безопасно място. Самолетните дронове могат да се движат със скорост между 400 и 500 км/ч, а някои дори и до 800-900 км/ч. Това е от съществено значение, когато става въпрос за удар по авиобазите, макар че дроновете могат да бъдат използвани и за други цели.

"Паляница" има и по-добро съотношение между теглото и тягата, което е ключово и за ракетите. Новият дрон може да носи товар от 500 кг, а обявената далекоспсобност е около 750 км. Реактивният двигател обаче е и най-големият "недостатък" на новия дрон заради цената му. Високата скорост изисква и по-качествени материали - за някои от дроновете, които влизат в боя, могат да бъдат използвани дори и водопроводни тръби, но за "Паляница" това не е така. Вероятно по тази причина едва и ще се стигне и до серийно производство.

Според презентация на сайта United 24 - платформата за набиране на дарения, създадена от президентството на Украйна през май 2022 г., цената на новия дрон е по-конкурентна спрямо негови алтернативи и ще има масово производство.

Според публикации в социалните мрежи именно новият дрон е поразил оръжейните складове във Воронежка област през уикенда. Местните жители съобщават за продължаващи втори ден експлозии. Продължава да гори и петролната база в Пролетарск, Ростовска област, атакувана с дронове на 18 август.

Русия отново засилва натиска към Часов Яр

Русия засилва натиска си към Часов Яр и към 22:00 часа на 25 август към населеното място са отблъснати седем атаки, сочи сводката на Генералния щаб на ВСУ за 914-я ден на войната. Руските сили опитват да обкръжат и Торецк - в това направление са регистрирани седем директни сблъсъка, основно край Нелипивка и Торецк.

Най-горещо обаче е Покровското направление, където към 22:00 часа на 25 август са отбелязани 41 атаки, като основната концентрация е към Новохродивка. Според данни на руски военни кореспонденти се водят градски боеве в Хродивка и Новохродивка, активни са бойните действия още около Воздвижене, Новоолександривка, Калинове и Сухая Балка.

Към 22:00 часа на 25 август общо регистрираните атаки са 136. При 58 въздушни удара са използвани 95 авиационни бомби. Според украинския Център за отбранителни стратегии има известни данни за недостиг на ресурси. Броят на направленията, в които атакуват руснаците в този регион, намалява от седем на три в последните две седмици.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Техно
fallback