fallback

Изкуствен интелект прогнозира прецизно живота на батериите на електромобилите

При това в реално време

25.08.2024 | 19:44 Автор: Тодор Петров

Китайски учени предложиха модел с изкуствен интелект за прецизно прогнозиране на живота на литиево-йонните батерии. Този тип батерии намират изключително широко приложение днес - особено в електрическите автомобили.

Моделът за дълбоко обучение ефективно елиминира зависимостта от голямо количество данни от тестовете за зареждане и дава нова идея за прогнозиране на живота на батериите в реално време.

Изследователите от Института по химична физика в Далян (Dalian Institute of Chemical Physics - DICP) към Китайската академия на науките и Университета Сиан Цзяотун предложиха модел за дълбоко обучение, основан на малко количество данни за цикъла на зареждане, за да прогнозират текущия цикъл на живот на целевата батерия и оставащия полезен живот, съобщи БТА.

Моделът за обучение може точно да предскаже текущия цикъл на батерията и оставащия й полезен живот, като използва само 15 данни за цикъла на зареждане. Според резултатите от експеримента тези данни могат да направят изключително точна прогноза.

Очаква се предложеният модел да предостави цялостно решение за интелигентно управление на литиево-йонни батерии.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

fallback
Още от Техно
fallback