Осем причини да не си купим кола с 4х4

Има ли смисъл да се сдобием с такъв автомобил, ако караме само в града?

25.08.2024 | 11:44 Редактор: Деси Николова
Кросоувърът с предно предаване винаги ще бъде по-евтин.
Кросоувърът с предно предаване винаги ще бъде по-евтин.

България продължава да бъде един от най-силните пазари за автомобили с 4х4 задвижване - не по отношение на абсолютен брой, но като процент от общите продажби. Това предпочитание е напълно логично за хора, които живеят в планински райони, за риболовци и ловци, както и за тези, чиято работа често ги отвежда извън асфалтираните пътища. Но има ли смисъл да се сдобиете с 4х4, ако живеете в града и карате ски само три пъти годишно?

Ефект върху цената

При равни други условия кросоувърът с предно предаване винаги ще бъде по-евтин от този със задвижване на всички колела. От една страна, AWD системите са допълнителни и скъпоструващи агрегати. От друга, добавянето им към цената подтиква производителя да увеличи и нивото на други екстри - един вид, щом така и така клиентът ще плати висока цена, защо да не я направим още по-висока? Като цяло вариантите с 4х4 са по-добре оборудвани от другите. Не е лошо да имаш повече екстри, естествено - но не и когато трябва да се вместиш в определен бюджет при покупката.

Ефект върху двигателя

Повечето кросоувъри имат двигатели с различни нива на мощност, които могат да се комбинират със задвижване на на всички колела или да предават въртящ момент само на предните колела. Има и модели, при които най-слабият двигател в гамата работи изключително в тандем с предно задвижване, а най-мощният - само със задвижване на всички колела.

При равни условия двигателят в автомобил с предно задвижване ще издържи по-дълго. Няма да му се налага да носи излишни килограми и да върти допълнителни валове и зъбни колела в скоростните кутии при всяко ускорение. Някои може да възразят, че винаги можете да преминете към режим 2WD - но не мислете, че и тогава няма да има нищо допълнително, което да се върти под дъното. Всички валове и зъбни колела продължават да се въртят, но вече не се задвижват от двигателя, а от въртенето на задните колела. И цялото това допълнително триене увеличава натоварването на двигателя.

Ефект върху охлаждането

Системата за охлаждане на двигателя също ще работи при по-голямо натоварване при 4х4, особено ако кросоувърът се кара по черни пътища и кал. В същото време радиаторите се запушват и много хора нямат навика да ги мият веднага след шофиране извън пътя.

Често, след закупуване на автомобил 4x4, собственикът поставя плътна мрежа зад решетката на радиатора и защита на силовия агрегат. Това значително намалява притока на въздух в двигателния отсек и пречи на охлаждането на двигателя и скоростната кутия.

Четете повече в automedia.investor.bg

Снимка: Pixabay


1
0 rate up comment rate down comment 0
Павел
преди 38 минути
Осем причини да си купиш Нива. Няма екстри, не загрява, е има си други косури, ама голяма част от тях можеш да поправиш на место с подръчни материали. Сигнализирай за неуместен коментар