fallback

Как се строи база от Земята на Луната?

Транспортните разходи ще бъдат големи, а материалите трябва да бъдат транспортирани с ракети

23.08.2024 | 12:40 Автор: Вяра Димова

Широка гама строителни материали изисква изграждането на лунна база. Това включва значителни транспортни разходи, защото материалите трябва да бъдат изстреляни от Земята с помощта на ракети. Тъй като транспортирането на строителни материали от Земята до Луната е скъпо и отнема много време, вероятно използването на местни материали е за предпочитане.

Един от обещаващите методи е микровълновото синтероване, което втвърдява лунния реголит (почва) под точката на топене. Изследвания върху синтероването на лунна почва с помощта на лазери, слънчева енергия и микровълни се провеждат активно в световен мащаб.

Микровълновото синтероване е забележителна технология, разработвана от различни институции, включително НАСА, EКА и Корейскиятинститут по строително инженерство и строителни технологии.

Изследователски екип, ръководен от доктор Сонг от KICT, в момента провежда проучване върху микровълнови синтеровани симулантни тухли от лунен реголит. Това изследване прилага техники за синтероване, подобни на изпичане на керамика, повишаващи температурата за създаване на твърди тухли.

Тухлите от лунен реголит имат якост над 20 MPa

Микровълновото нагряване зависи от диелектричните свойства на материала, така че е необходимо подробно изследване на диелектричните характеристики на лунния реголит.

Като част от изследванията за микровълново синтероване, изследователският екип изследва диелектричните свойства на корейския лунен симулант (KLS-1) и илменита (железен титанат) при различни температури.  Илменитът е минерал, който се среща в изобилие на лунната повърхност и е известно, че повишава ефективността на микровълновото нагряване.

Резултатите от изследването показват, че симулантът на лунен реголит има микровълнова прозрачност, което превръща нагряването в предизвикателство.

Четете повече за тази и други новини в Megavselena.bg.

Снимка: pixabay

fallback
Още от Техно
fallback