Доналд Тръмп пуска собствена платформа за криптовалута

"Време е да се съпротивляваме заедно", каза кандидатът за Белия дом

22.08.2024 | 22:16 Редактор: Деси Николова
Американците бяха притискани от големите банки, смята Тръмп.
Американците бяха притискани от големите банки, смята Тръмп.

Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп обяви днес предстоящото пускане на платформа за криптовалути, представяйки я като алтернатива на големите банки и финансовите институции, предаде Франс прес.

"Американците бяха притискани от големите банки и финансовите елити твърде дълго", написа той в социалната мрежа X и неговата платформаTruth Social. 

"Време е да се съпротивляваме заедно", допълни кандидатът на републиканците за президент.

Доналд Тръмп не предостави подробности относно точното съдържание на проекта, наречен "Непокорните" (The Defiant Ones). Двама от синовете му - Ерик и Доналд-младши, го описаха през последните седмици като "цифрови недвижими имоти".

В Ню Йорк пост Ерик Тръмп говори за "обезпечение, до което всеки може да има незабавен достъп". Във финансите обезпечението обикновено се отнася до активи, депозирани в замяна на получаване на заем.

Резервиран по време на управлението си към криптовалутите, които навремето той дори описа като "измама", Доналд Тръмп в последствие радикално промени позицията си.

Докато присъства на важна индустриална конференция в края на юли в Нешвил, щата Тенеси, Тръмп обеща, че ако бъде преизбран, той ще бъде "президентът, подкрепящ иновациите и биткойн, от който се нуждае Америка".

По този начин бившият президент заема противоположното мнение на администрацията на президента Байдън, подкрепяща регулациите в сектора.

Документи, публикувани в средата на месеца, показват, че Доналд Тръмп е притежавал криптовалута етер на стойност между 1 и 5 милиона долара, информира БТА.

Платформата, обещана от Доналд Тръмп, ще разчита на така нареченото децентрализирано финансиране - механизъм, който вече не изисква минаването през посредник като банка, за да се извършват транзакции с трета страна.

Децентрализираните финанси (DeFi) се основават на така наречената блокчейн технология, която поддържа теоретично неприкосновен регистър на транзакциите, видим за всеки.

Снимка: БГНЕС