fallback

Telegram и WhatsApp прекъснаха в Русия

Атаката предизвика широкомащабно смущение в работата на приложенията

21.08.2024 | 17:57 Автор: Беатрис Младжова

Официалният медиен регулатор на Русия "Роскомнадзор" съобщи за големи прекъсвания на приложенията Telegram и WhatsApp в страната. Той вини за това кибератака, предаде АФП. Потребители и на двете платформи съобщиха за рязък скок на проблемите с връзката на сървъра, започнали около 14 ч. московско време, според уебсайтовете за наблюдение.

"Роскомнадзор" заяви, че "атаката, която е предизвикала широкомащабно смущение в работата на приложенията, е била отблъсната в рамките на един час и услугите отново са функционирали нормално".

Регулаторът обвини за прекъсването кибератака, насочена срещу руските телекомуникационни оператори, в резултат на разпределена атака за отказ на услуга (DDoS), пише БГНЕС.

Целта на тази атака е да принуди даден сайт да излезе от мрежата, като го натовари със злонамерен интернет трафик. Прекъсванията идват в момент, когато правозащитни групи обвиняват Москва, че засилва цензурата в интернет и забранява уебсайтове, които публикуват независима информация за конфликта в Украйна.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Техно
fallback