fallback

Изкуственият интелект улеснява ранното откриване на аутизъм

Резултатите от изследването са значими

21.08.2024 | 09:11 Автор: Толя Стоянова

Ново проучване, публикувано в JAMA Network Open, разкрива модел за машинно обучение, който може да покаже аутизъм с точност от почти 80% при малки деца. Изследователският екип използва голяма американска база данни с информация на приблизително 30 000 лица с и без разстройства от аутистичния спектър.

Анализирайки комбинацията от 28 различни параметри, изследователите разработват четири различни модела за машинно обучение, за да идентифицират модели в данните.

Сред около 12 000 лица AutMedAI успява да идентифицира около 80% от децата с аутизъм. В специфична комбинация с други параметри, възрастта на първата усмивка, първото кратко изречение и наличието на затруднения при храненето са били силни предиктори на аутизма. Резултатите от изследването са значими, защото показват, че е възможно да се идентифицират лица, които вероятно имат аутизъм, от сравнително ограничена и лесно достъпна информация, твърдят авторите.

Според изследователите ранното диагностициране е от решаващо значение за прилагането на ефективни интервенции, които могат да помогнат на децата с аутизъм да се развиват оптимално. Откритията биха могли драстично да променят условията за ранна диагностика и интервенции и в крайна сметка да подобрят качеството на живот на много хора и техните семейства.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pixabay

fallback
Още от Техно
fallback