Пуснаха квантово-комуникационно трасе до границата ни с Гърция

Министър Калин Стоянов го определи като "изключително постижение в сферата на киберсигурността"

20.08.2024 | 13:16 Редактор: Вяра Димова
Ново трасе свързва София и граничен пункт Кулата.
Ново трасе свързва София и граничен пункт Кулата.

Институтът по роботиката на БАН, който ръководи изпълнението на Националния план на България за изграждане на квантово-комуникационна мрежа и МВР пуснаха първото за страната ни квантово-комуникационно трасе, което свързва София и граничен пункт "Кулата" при границата с Гърция. Това е първата в  България дълго-дистансна телекомуникационна мрежа, подсигурена изцяло с квантово криптиране.

Трасето е изградено в съответствие с предвидените мерки в Националния план на страната ни в сферата на киберсигурността, които се реализират съвместно във всички държави членки на ЕС, в отговор на постоянно нарастващите кибератаки на територията на целия Европейски съюз.

"Благодарение на успешната съвместна работа с МВР, България вече разполага с първото междуселищно комуникационно трасе за генериране и споделяне на квантови ключове", заяви доцент Лъчезар Георгиев, ръководител на Националния център за квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска - КВАЗАР при БАН.

От своя страна министър Калин Стоянов подчерта, че новоизграденото трасе е не само изключително постижение в сферата на киберсигурността, но и поставя страната ни сред първите държави в Европа, въвели подобна високотехнологична комуникационна мрежа.

"Съвместната ни работа с Националния център за квантови комуникации при БАН е пример как академичната общност и българските учени могат да оказват значима подкрепа на страната ни по актуални теми, като справянето с киберпрестъпността, хибридни атаки", допълни министър Стоянов.

Новоизграденото демонстрационно трасе е първа стъпка в рамките на единната европейска инициатива EuroQCI, която се реализира под координацията на Европейската комисия. 

През месец септември 2024 г. предстои да бъде стартиран следващият етап от изграждането на квантово-криптирани мрежи, чрез специализирани интерконекторни станции, с които да се осигури трансгранично свързване на националните мрежи.

Снимки: МВР


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 час
1
0 rate up comment rate down comment 0
Коцето
преди 1 час