fallback

Приходите от копаене на биткойни удариха рекордно дъно

Общата пазарна капитализация в САЩ падна с 18% от края на юли

17.08.2024 | 13:12 Автор: Толя Стоянова

Акциите на копачите на биткойни изтриха ръстовете, свързани с манията по изкуствения интелект (AI) през първите две седмици на август, докато мрежовият хашрейт се повиши. Това е причината доходността от копаене на биткойни да достигне рекордно дъно, посочват от JPMorgan в доклад.

Хашрейтът представлява общата комбинирана изчислителна мощност, която се използва за копаене и обработка на трансакции в блокчейна proof-of-work. Общата пазарна капитализация на четиринадесетте листнати в САЩ миньори, които банката следи, падна с 18% от края на юли.

Но има и добри новини - делът на регистрираните в САЩ копачи от общия хашрей на биткойн мрежата се повишава за четвърти пореден месец до 26%, което е нов рекорд. Мрежовият хашрейт се повиши с около пет екзахаша в секунда (EH/s) - 1% ръст, до средно 621 EH/s през първите две седмици на месеца, съобщават от банката, отбелязвайки, че все още е 30 EH/s под нивата, наблюдавани преди разполовяването.

Хаш-цената, мярка за рентабилността на копаене, все още е с около 30% по-ниска от нивата, наблюдавани през декември 2022 г., и около 40% под тези преди разполовяването и това може да забави растежа на хашрейта в близко бъдеще, се добавя в доклада.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: Pexels

fallback
Още от Техно
fallback