Свързани с Иран хакери атакуваха щабовете на Доналд Тръмп и Джо Байдън

Сред тях има настоящи и бивши служители на американското правителство

15.08.2024 | 08:32 Редактор: Беатрис Младжова
Вероятно информация е за периода преди Джо Байдън да се откаже от президентската надпревара.

Хакери, свързани с Иран, са опитали да разбият личните имейли на повече от 10 души, които са свързани с президента на САЩ Джо Байдън и кандидата за президент Доналд Тръмп. Сред тях има настоящи и бивши служители на американското правителство.

Информацията за хакерската атака се съдържа в доклад на интернет гиганта Google, публикуван в сряда. В него се посочва, че компанията е блокирала множество опити на хакерската група, носеща името APT42 да разбие личните имейл акаунти на над 10 души свързани с Байдън и Тръмп, сред които настоящи и бивши правителствени служители и лица свързани с предизборните кампании на двамата политици. 

Вероятно информация е за периода преди Джо Байдън да се откаже от надпреварата за нов президентски мандат и да бъде заменен от своя вицепрезидент Камала Харис.

Според Google атаката е била насочена към лица, живеещи на териториите на САЩ и Израел. Телевизия ABC отбелязва, че хакерската група APT42 се свързва с Корпуса на гвардейците на ислямската революция на Иран.

От компанията съобщиха още, че са информирали обектите на хакерските атаки като компанията е подчертала важността на подобрената защита на сигурността на личните имейл акаунти, предаде БНР.

През миналата седмица друг технологичен гигант - Microsoft предупреди, че Иран прави опити за интернет атаки срещу неназован служител от предизборните щабове на кандидатите за президент. ФБР вече потвърди, че разследва хакерска атака срещу щаба на Тръмп, а ABC News твърди, че такова разследване има и по отношение на кампанията на Байдън.

Снимка: Pexels