fallback

Украйна вкарва кучета-роботи на фронта за шпиониране и откриване на мини

Оператор задава командите

08.08.2024 | 18:04 Автор: Елеонора Танева

Роботизирани кучета може да се включат на фронтовата линия в Украйна. Роботите могат да заменят войниците в опасни мисии като шпиониране на руските окопи или откриване на мини, предаде АФП.

По време на демонстрация металното куче, известно като модела BAD One, се изправяше, приклякваше, тичаше и скачаше според командите, давани от оператора.

Безценен помощник на фронта

Кучетата-роботи са незабележими и пъргави. Според създателите им скоро могат да се превърнат в безценен съюзник на фронтовата линия за украинската армия, която изпитва недостиг на жива сила за отблъскване на руската инвазия.

Разположени са ниско на земята и поради това са трудни за откриване. Роботизираните кучета могат да използват термовизия, за да инспектират вражески окопи или вътрешността на сгради в зоните на бойните действия.

Роботизираното куче ограничава риска за войниците и увеличава оперативните възможности. 

По-усъвършенстваният модел, известен като BAD Two, не можеше да бъде показан от съображения за сигурност.

Роботът може да носи товар до 7 кг

Устройството, използвано при демонстрацията, има батерия, която се захранва за около два часа.

Кучето-робот е полезно за откриване на мини или самоделни взривни устройства. То може да се използва и за пренасяне на амуниции или лекарства до 7 кг до горещи точки на бойното поле, пише БГНЕС.

А ако някога кучетата-роботи попаднат в руски ръце, аварийният превключвател позволява на оператора да изтрие всичките им данни. 

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Техно
fallback