Apple ще таксува потребители за функции с изкуствен интелект?

Компанията внедрява нова AI система

08.08.2024 | 23:14 Редактор: Беатрис Младжова
Гигантът ще подобри много от функциите на устройствата си.

Компанията Apple предлага функции с изкуствен интелект, за които може да вземе такса до 20 долара от своите потребители, твърдят анализатори пред CNBC.

Гигантът от Купертино планира да внедри Apple Intelligence – предстоящата си AI система, на някои от своите устройства по-късно тази година.

Когато Apple представи AI системата през юни, компанията обеща да подсили своя гласов асистент Siri, както и да добави функции, включително за автоматично генериране на имейли и изображения. Макар че тези функции ще се появяват постепенно, като региони като Китай и Европа първоначално няма да имат достъп до тях, Apple може да таксува абонамент за по-модерните си приложения, казват анализатори.

Нийл Шах, който е партньор в Counterpoint Research, твърди, че инвестициите в изкуствен интелект са скъпи и Apple иска да прехвърли тези разходи върху своите потребители.

Apple One струва 19,95 долара на месец и дава достъп до редица услуги на компанията, включително Apple Music.

Шах заяви, че Apple може да таксува между 10 и 20 долара за Apple Intelligence, потенциално като част от Apple One, за повече премиум AI функции.

"Apple е една от малкото компании за свързани устройства, които успешно монетизират услугите с добавена стойност, които предлага", коментира ръководителят на проучвания в CCS Insight Бей Ууд.

Четете повече в investor.bg

Снимка: БГНЕС