Google е вложила милиарди в незаконен монопол?

Според него са вложени милиарди, за да е търсачка по подразбиране

06.08.2024 | 09:23 Редактор: Беатрис Младжова
Решението е първото голямо в поредица от дела.

Според съдия в Съединените щати Google е вложила милиарди за незаконен монопол, за да стане търсачка по подразбиране, нарушавайки антимонополен закон. Това е първата голяма победа за федералните власти, които се заеха с пазарното господство на технологичните гиганти, предаде Ройтерс.

Решението проправя пътя към втори процес, за да определят потенциални корекции, вероятно включващи разделянето на части на Alphabet, компанията майка на Google, което би променило ситуацията в света на онлайн рекламата, където Google доминира от години.

Освен това е зелена светлина за агресивните антимонополни органи на САЩ, които преследват технологичните гиганти - сектор под обстрел от целия политически спектър.

"Съдът стига до следното заключение: Google е монополист и е действала като такъв, за да запази своя монопол", пише окръжният съдия във Вашингтон, окръг Колумбия, Амит Мехта. 

Google контролира около 90% от пазара на онлайн търсене и 95% на търсачките в смартфони.

"Това решение признава, че Google предлага най-добрата търсачка, но заключава, че не трябва да ни бъде позволено да я направим лесно достъпна", се казва в изявление на Google.

Google влага милиарди, за да се задържи на върха

Мехта отбеляза, че Google е платила 26,3 млрд. долара само през 2021 г., за да гарантира, че нейната търсачка е стандартна за смартфони и браузъри и да запази доминиращия си пазарен дял.

"Google признава, че загубата на задължението за ползване по подразбиране би повлияла драматично на крайния резултат. Например Google прогнозира, че загубата на Safari по подразбиране ще доведе до значителен спад в заявките и милиарди долари пропуснати приходи", твърди Мехта.

Решението е първото голямо такова в поредица от дела, заели се с предполагаеми монополи в света на технологичните гиганти.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС