Илън Мъск възобнови делото срещу Сам Алтман и OpenAI

Според милиардера фирмата поставя печалбата пред общественото благо

05.08.2024 | 20:14 Редактор: Беатрис Младжова
През юни той оттегли по-ранен иск.

Милиардерът Илън Мъск е възобновил делото си срещу директора на OpenAI Сам Алтман, който създаде ChatGPT. Той твърди, че фирмата е поставила печалбата и търговските интереси пред общественото благо, предаде Ройтерс.

Новото дело е поредният опит на Мъск да се противопостави на компанията, която съоснова през 2015 г. Той твърди, че след като технологията на OpenAI е започнала да трансформира генеративния изкуствен интелект (AI), Алтман е "преобърнал наратива и е продължил да печели".

С иска се настоява за съдебно решение, че лицензът на OpenAI към Microsoft за използване на нейните AI модели, е нищожен и недействителен. Мъск също така твърди, че езиковите модели на OpenAI са извън обхвата на партньорството на компанията с Microsoft.

OpenAI има лицензионно партньорство с Microsoft, съгласно което технологичният гигант инвестира милиарди долари в стартъпа в замяна на използването на неговите големи езикови модели за своите изчислителни услуги.

През юни Мъск оттегли по-ранен иск срещу OpenAI и Алтман, който ги обвиняваше, че са изоставили първоначалната мисия на стартъпа да развива изкуствен интелект в полза на човечеството, а не за печалба.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС