Събиране на листа с професионална техника

05.08.2024 | 17:02 Редактор: Деси Николова
Събиране на листа с професионална техника

Почистването на листа е ежедневие за градинарите, в чиито дворове има дървета и храсти. То може да се случи и с помощта на специални гребла за листа, но работата с тях ще отнеме доста време и енергия. Затова на помощ идват професионалните градински машини, с които листата се почистват лесно и бързо, но и процесът може да се превърне в забавление.

Такава професионална техника са например листосъбирачите и въздуходувките. С тях можете да почиствате както листата, така и изсъхналата трева и всякакви други дребни отпадъци. Подходящи са за почистване на алеи, дворове, паркове, градини, улуци, покриви и огради.

Листосъбирачите, както става ясно от името им, се използват за събиране на листа в предназначената за това торба. Те се делят на акумулаторни, електрически и бензинови. Акумулаторните са мобилни и може да се използват навсякъде. Те се захранват от литиево-йонни батерии, които осигуряват заряд и мощност. Акумулаторните листосъбирачи са подходящи за труднодостъпни места, имат ниски нива на шум и са сравнително леки. Недостатъкът е, че може да се прекъсне работният процес заради изтощаване на батериите. Затова в този случай добър вариант е да сте подготвени с втора батерия.

Електрическите пък се захранват от електрическа мрежа и поради това процесът на работа е непрекъснат. Те са просто устроени, леки са и с по-ниска цена от другите видове. Удобни са за работа дори с една ръка. Те обаче са неудобни от гледна точка на това, че имат кабел, който може да Ви пречи на работата.

Третият вид листосъбирачи, бензиновите, са най-мощните измежду всички. Затова те са подходящи за професионална употреба. Използват се за бързо събиране на листа и други леки градински отпадъци. По-голямата част от бензиновите листосъбирачи са оборудвани с 2-тактов двигател, но се срещат модели и с четиритактов. Те са най-тежки от всички видове и отделят вредни емисии за разлика от другите. Предимствата им са, че са достатъчно мобилни, за да се използват навсякъде, дори на отдалечени места. 

Използването на въздуходувка е друг начин, по който можете да почиствате листата. Те са познати още като духалки за листа. Много модели въздуходувки са 2 в 1 – т.е. те изпълняват функциите на издухване, но и на събиране на листата, както листосъбирачите. Някои модели включват също функцията мулчиране за раздробяване на листата, така че да събират по-малко място в торбата. Комбинираните машини предлагат многофункционалност и удобство.

Въздуходувките, подобно на листосъбирачите, се делят на акумулаторни, електрически и бензинови. 

Специфичното конкретно за бензиновите е, че поради по-голямото им тегло, съществуват модели, които се носят на гръб като раница. Освен това те са толкова мощни, че почистват бързо големи площи. Заради това те се използват най-вече от професионалистите. Те изискват по-голяма поддръжка от останалите видове заради необходимостта от добавяне на гориво и масло. Бензиновите духалки се търсят още от потребителите като моторни метли. Те могат да бъдат с двутактов или четиритактов двигател, като първите са по-разпространени. Четиритактовите двигатели обаче са по-новите, по-мощните, с по-малко вредни емисии. Бензиновите духалки са предназначени за интензивно натоварване.

Електрическите духалки за листа са с мощност между 400 и 700 W. Те са подходящи за по-малки площи и най-вече за хоби употреба в двора. Въпреки това те са много търсени от потребителите заради практичността, която предлагат и заради бюджетната им цена. Освен това не изискват сериозна поддръжка. 

Акумулаторните въздуходувки можете да срещнете и като издухватели, въздуходувки на батерии, духалки на батерии. Те са практични, мобилни, с ниско тегло. Те са екосъобразни, както електрическите, тъй като не отделят вредни емисии. Захранват се от презареждащи се литиево-йонни батерии, чиято мощност варира от 12 V до 40 V. Последните са изключително мощни и могат да се използват дори за професионална употреба.

При избор на въздуходувка обърнете внимание на параметри като мощност, дебит на въздуха и скоростта на въздушния поток. От производителността на машината зависи колко отпадъци ще може да издуха или да събере тя. Коя духалка за листа или листосъбирач ще изберете зависи от личните предпочитания и от площта, която ще почиствате.

Откъде да закупя?

За ефективно, бързо и лесно почистване на дворове, алеи, площадки, улуци и други места от листа, дребни отпадъци като малки камъчета, се възползвайте от предимствата на въздуходувките и листосъбирачите. 

Можете да ги намерите в onlinemashini.bg – онлайн магазинът за машини и инструменти в България, който предлага едни от най-ниските цени на пазара. В същото време продуктите са многобройни – над 90 000. Можете да се възползвате и от промоционалните цени, които предлага сайтът. 

Доставката е експедитивна – в срок от 3 работни дни до всяка точка на страната, дори и в най-малките населени места. Можете да поръчате до избран личен адрес или в удобен офис на куриер. При доставка имате опция преглед и тест преди да заплатите.

Ако имате каквито и да било въпроси, можете да се консултирате със специалистите на onlinemashini.bg, които с радост ще Ви помогнат по всеки един въпрос, свързан с поръчката или избора на продукт. С тях можете да се свържете по имейл или на телефон 0876 170 044, или на някой друг от посочените телефони в сайта.