Защо милиони дизелови автомобили в Европа са застрашени?

Урсула фон дер Лайен ще има тежката дума

04.08.2024 | 21:45 Редактор: Тодор Петров
Проблем пред собствениците на дизели.

Европейската комисия променя правното си становище относно съответствието с автомобилните емисии за по-старите модели, като настоява, че ограниченията трябва да се спазват във всяка ситуация на шофиране. Дори когато автомобилът е напълно натоварен. В момента тече процедура в Съда на Европейските общности.

Ако бъде приета промяната, това може да означава край на всички одобрени за Евро 5 дизелови автомобили и дори за някои Евро 6. В случая става въпрос за милиони преводни средства в цяла Европа.

"Хората се нуждаят от колите си и не искат да им бъдат отнети. Европейската комисия трябва да действа бързо", се казва в писмо на германския министър на транспорта Фолкер Висинг, изпратено до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Основата на готвената промяна са процедурите за измерване на емисиите на отработени газове.

Старите дизели Евро 5 и Евро 6 са валидирани по цикъла NEDC. Според Висинг, ако процедурата на Европейската комисия е успешна, тя ще има обратно действие, тоест резултатът ще означава сбогом на милиони автомобили. В писмото си министърът настоява Фон дер Лайен бързо да измени разпоредбите

"Европейската комисия и нейният председател изглеждат решени да проведат истинска кампания срещу автомобила и индивидуалната мобилност", настоява германският министър.

Четете повече в automedia.investor.bg

Снимка: БГНЕС