fallback

Тежките последици от запушен горивен филтър

Как да избегнете проблемите?

02.08.2024 | 09:28 Автор: Деси Николова

Ако не подмените горивния филтър навреме, може да се сблъскате с редица сериозни проблеми. Според специалистите от ADAC, основните трудности, които възникват при неизправен филтър, са предимно свързани с двигателя.

Запушеният филтър не позволява достатъчно гориво да достигне до цилиндрите, което води до намалена мощност. Замърсеният филтър ограничава потока на гориво, което затруднява стартирането на двигателя.

Но това не е всичко. Този проблем може да доведе и до попадане на мръсотия в самия двигател, което определено ще го повреди. Горивният филтър има праг на задържане на мръсотия от горивото, след което започва да я пропуска към мотора или пък се запушва напълно.

Без да смени горивния филтър по предписания, собственикът на автомобила рискува да се сблъска със запушени инжектори и повреда на горивната помпа, която се износва много силно при замърсен филтър, тъй като работи "на сухо".

В обобщение експертите казват, че запушен горивен филтър може да се диагностицира по следните симптоми: повишен разход на гориво, загуба на мощност, прекъсване на работата на двигателя при високи обороти, теч на гориво от горивопроводите, пише automedia.investor.bg.

Смяната на горивен филтър се извършва при пробег от 10 000 до 20 000 километра в зависимост от предписанията на производителите, както и от качеството на горивото. С други думи е добре да го сменяте с всяка смяна на маслото.

Снимка: Freepik

fallback
Още от Техно
fallback