fallback

Изкуствен интелект ще следи за опасности във Варненска област

Технологията ще следи за пожари, състоянието на язовири, дерета и други

31.07.2024 | 16:44 Автор: Деси Николова

Иновативна технология ще бъде внедрена във Варненска област. Става въпрос за изкуствен интелект, който ще наблюдава, алармира и предава в реално време превантивна информация за климатичните изменения и потенциално опасните последствия от тях. Той ще събира данни от множество датчици, сензори и камери.

Това е технология, чийто въвеждане в момента се обсъжда между кметовете в 12-те общини във Варненска област, съобщи днес губернатора професор Андрияна Андреева, която направи и важно уточнение, че все още всичко е на много ранна фаза.

Най-дейни към настоящия момент са от община Аксаково. Там са и множеството от потенциално опасни обекти във Варненска област, информира "Фокус".

Като пример, как ще действа системата, бе даден Баир баши, който често зимата се заледява и не е възможно преминаването му. Системата ще работи така, че още в първите секунди ще се дава информация за състоянието на настилката. Изкуственият интелект, ограничавайки човешката дейност, ще реагира веднага и ще дава изчерпателни данни за положението, така че пътя да бъде затворен и да не се стига до евентуални проблеми.  

Технологията ще следи не само пътната обстановка, но и за пожари, състоянието на язовири, дерета и пр. Всяка от общините сама ще определя къде да бъдат монтирани сензорите.

Снимка: Pixabay

fallback
Още от Техно
fallback