Терористи използват изкуствен интелект, за да привличат по-лесно последователи

"Ислямска държава" вече използва пропагандни видеа с високо качество

27.07.2024 | 17:53 Редактор: Вяра Димова
Екстремистки групи предпочитат ИИ.

Екстремистки групи използват технологиите и по-конкретно изкуствения интелект (ИИ), за да създават съдържание за последователите си.  

Терминът "изкуствен интелект" включва много различни технологии и с него може да се има предвид както например бързото обработване на голямо количество данни, така и генерирането на текстово и визуално и аудио съдържание.

"Бързото демократизиране на технологията за генеративен изкуствен интелект през последните години оказва огромно влияние върху начина, по който екстремистките организации създават операциите си за оказване на влияние онлайн", пише американският експерт по ИИ Даниел Сийгъл. 

В последните години все повече екстремистки организации призовават своите членове да използват новите технологии. През февруари например група, свързвана с "Ал Кайда", обяви, че ще организира уъркшопи за ИИ онлайн, съобщи "Вашингтон пост". След това същата група публикува и наръчник как да се използват чатботове.  

През март, след като клон на "Ислямска държава" (ИД) уби над 135 души при терористично нападение в Москва, един от последователите на групировката създаде фалшив репортаж за събитието и го публикува четири дни след нападението. По-рано този месец пък испанското вътрешно министерство обяви, че е арестувало девет души, които разпространяват пропаганда, величаеща терористичната групировка, като един от тях се е специализирал в "екстремистко мултимедийно съдържание, използвайки приложения за монтаж с помощта на изкуствен интелект", пише DW.

"Знаем, че изкуственият интелект днес служи като допълнение към официалната пропаганда на "Ал Каида" и ИД", казва Мустафа Аяд от Института за стратегически диалог в Лондон. 

Още когато набира сила през 2014 година "Ислямска държава" вече използва пропагандни видеа с високо качество, за да привлича последователи и да заплашва враговете си.

Снимка: pixabay