fallback

Руски експерт разкри шпионират ли ни през мобилните телефони

Още в заводите има инсталирани програми, които записват и предават различни данни, заяви Дмитрий Кузякин

26.07.2024 | 11:54 Автор: Елеонора Танева

Масово хора си представят, че проследяването чрез телефон се извършва от хакери. Често обаче потребителите сами и доброволно се съгласяват да събират данни за себе си още на етап включване и настройка на смартфона.

"Повечето хора си представят наблюдението чрез телефон като нещо шпионско и хакерско. Още в заводите има инсталирани програми, които записват и предават различни данни и най-лошото е, че достъпът до тях е за неограничен кръг от хора, които могат да включват не само разузнавателни служби на други страни, но дори и аутсорсинг учени или просто отегчени IT специалисти", каза пред ТАСС генералният директор на Центъра за интегрирана Unmanned Solutions (CDS) Дмитрий Кузякин.

Даваме съгласие за събиране на данни, без да се замислим

"Човек често няма време да чете и се съгласява с всички правила и условия, всички споразумения, на които поставя отметка като на "разрешение на приложението да използва геолокация, докато работи", разрешения за банкови приложения, услуги за доставка на пица, таксиметрови услуги и съобщения. Във всяко такова споразумение е записано, че данните могат да се прехвърлят на трети страни", подчерта експертът.

Той отбеляза, че в съвременния свят данните за човек се обръщат в пари: "Всеки бизнес - от банки до коли под наем, е готов да продаде душата си на дявола, за да разбере диапазона от интереси на потенциален клиент и бързо да предложи този или онзи продукт или услуга", заяви Дмитрий Кузякин.

Снимка: pixabay

fallback
Още от Техно
fallback